U zvaničnoj poseti Srbiji boravi delegacija ministarstva poljoprivrede Belorusije koju predvodi zamenik ministra Vladimir Garkun. U naredna dva dana delegacija će, u trećoj rundi razgovora komisije za saradnju dve države u oblasti poljoprivrede, razgovarati sa kolegama iz srpskog ministarstva poljoprivrede a drugog dana posete primiće ih i miministar poljoprivede Branislav Nedimović. Tema razgovora su produbljivanje odnosa i razvoj spoljnotrgovinskih odnosa u ovoj oblasti.

Zamenik ministra Vladimir Garkun u prisustvu ambasadora Belorusije Vladimira Nikolajeviča Čuševa posetio je predstavništvo Trgovinsko Industrijske Komore Belorusije u Beogradu i počasni konzulat i tamo razgovarao sa direktorima Milošem Vučinićem i Ljubicom Vukotić.

Ambasador Belorusije Vladimir Nikoajevič Čušev ocenio je da najveće mogućnosti za unapređenje saradnje postoje u oblastima mašinske i automobilske industrije, građevinarstva, hemijske i farmaceutske industrije kao i poljoprivrede. Prema njegovim rečima Belorusija kupuje od Srbije voće i povrće. – „ Čak 90 odsto izvoza proizvoda iz Srbije su jabuka Kruška i Dunja. To kupujemo za naše tržište, ali naravno, sva ta roba produžava dalje i za tržište bivše carinske unije odnosno Evroazijske-ekonomske unije. Bez obzira na pad trgovinske razmene u celini u porastu je trgovinska razmena u oblasti poljoprivrede“. Ćušev je dalje dodao da će tokom razgovora delegacija biti dotaknuta i tema skladištenja, čuvanja kao i transporta robe.

Direktor Beloruske Trgovinsko Industrijske Komore u Srbiji Miloš Vučinić ocenio je da ovakvih razgovora treba i mora biti što više: „ Oni su tu da ispitaju tržište a mi kao Komora da im pomognemo, podržimo da se što bolje snađu. Nije neskromno ako kažem da imamo odličnu infrastrukturu po čitavoj Srbiji koja može da isprati njihove zahteve. U suštini, ipak mislim da Srbija mora još dosta da uči od beloruske poljoprivrede i to u svemu. Lično sam se toliko puta uverio u to“.

Delegacija ministarstva poljoprivrede Belorusije sutra putuje u Novi Sad.

img_0245