Više od 100 privrednika doputovalo je u Minsk gde će naredna dva dana učestvovati na Poslovnom forumu i bilateralnim razgovorima sa predstavnicima beloruskih kompanija.

Cilj posete predstavnika oko 40 firmi iz Srbije je uspostavljanje i unapređenja saradnje.

Ministar privrede Željko Sertić veruje da potencijala za saradnju ima u mnogim oblastima, posebno građevinarstvu i mašinskoj industriji, a predsednik PKS Marko Čadež očekuje da će doći i do konkretnih dogovora o saradnji.

IMG_3773

Poslovni savet za saradnju privrednih komora Srbije i Belorusije i razgovori privrednika održavaju se u okviru Devetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dve zemlje, kojom predsedavaju srpski ministar privrede Željko Sertic i beloruski ministar trgovine Vladimir Koltovič.

Među članovima privredne delegacije bili su i predstavnici BK Grupe predvođeni Dragomirom J. Karićem, koji imaju višedecenisku saradnju u raznim oblastima na prostorima zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

IMG_3794

Ministar Sertić je rekao da je cilj da uposlimo što veći broj domaćih kompanija na ovom području.

Takođe je rekao da ekonomska saradnja Belorusije i Srbije nije onakva kakvi su politički odnosi navodeći da je razmena skromna i da je prošle godine iznosila 103 miliona dolara.

Kako je kazao, u razgovorima sa predstavnicima kompanija iz Belorusije narednih dana će učestvovati predstavnici više od 40 kompanija iz Srbije iz različitih sektora.

Sertić je kazao da veliki potencijal na ovom trižišstu imaju srpska građevinska i mašinska industrija i da veliki broj kompanija traži svoje mesto na ovom području.

On je kazao da veliki broj kompanija iz Srbije ima izvozne potencijale i da 57 kompanija iz oblasti mesne i prehrambne industrije imaju sertifikate za izvoz na tržište Belorusije, a samo dve Iz Belorusije imaju mogućnost izvoza u Srbiju.

Narednih dana, kako je kazao, u razgovorima sa predstavnicima Vlade Belorusije razmotriće se svi elementi koji su vezani i za izvoz Fijata iz Srbije.
IMG_3784

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da očekuje da će tokom posete Minsku doći do konkretnih poslova i ugovora koji će unaprediti saradnju kompanija, a koja će ujedno i povećati trgovinsku razmenu Srbije i Belorusije.

“I te kako ima potencijala za rast i ovde postoji veliki interes za srpske kompanije da svoje prozivode plasiraju”, rekao je on.

Predstavnici kompanija iz Srbije kako je kazao Čadež, sutra će sa kolegama iz kompanija Belorusije tokom razgovora pokušati da definišu dogovore za buduću saradnju.

Oni će učestvovati na forumu i o konkretnim poslovnim aranžmanima razgovarati sa beloruskim kolegama iz najrazličitijih sektora- od građevinarstva i industrije građevinskog materijala, preko poljoprivrede i prehrane, uključujući i naučne institute iz ove oblasti, mašinske, hemijske, farmaceutske, elektroindustrije, eksploatacije i prerade ruda, do turizma i bankarstva.

IMG_3791