Tokom posete predsednika Kazahstana Nursultana Abiševiča Nazarbajeva Srbiji i delegacije privrednika, predsednik Privredne Komore Kazahstana Jerkhat Iskalijev sastao se sa potpredsednikom BK Grupe Dragomirom J. Karićem i njegovim saradnicima.

Dve geografski udaljene, ali poslovno bliske zemlje povezane su neraskidivom prijateljskom relacijom o kojima najbolje mogu posvedočiti pregovori ovih dveju aktera o budućnoj saradnji na brojnim poljima.

“Danas smo u prostorijama BK grupe imali čast da ugostimo gospodina Iskalijeva. Imali smo priliku da predstavimo sve naše projekte koje ostvarujemo širom sveta, a naročito u Belorusiji među kojim se nalazi “Tesla grad” koji će biti realizovan u Srbiji. Razgovarali smo i o zajedničkoj saradnji na otvaranju Expo centra koji je planiran za 2017. godinu, a koji će biti drugi najveći po redu sajam do sada održan”, kazala je generalni direktor BK Grupe Ljubica Vukotić.

Kao stručnjak za logistiku i bivši student BK univerziteta, Iskalijev ima iskustva sa tehnološkim razvojem koji dolazi sa kineskog tržišta, a koji će pokušati da realizuje i na srpskom tržištu koje ima veliki potencijal za to. Na taj način će ponuditi srpske proizvode na kazahstanskom i ruskom tržištu. Ovo će najpre biti ostvareno kroz trgovinu, a potom i kroz proizvodnju.

“Srbija ima veliku mogućnost razvitka na polju tehnologije. U tu svrhu ćemo pružiti obrazovanje mladih stručnjaka na poljoprivrednim i građevinarskim institutima. Ovo je za nas prvenstveno važno zbog velikog građevinarskog buma, koji je primetan naročito u glavnom gradu Kazahstana gde ima puno posla za ljude čija je ovo struka. Vidi se da u Srbiji postoji mnogo inovacija, ali nema dovoljno novca da se one realizuju, zato ćemo zajednički pokušati to da uradimo. Vlada Kazahstana će podržati ove projekte zarad bolje budućnosti”, rekao je Iskalijev.

Narodni poslanik i član poslaničke grupe prijateljstva Srbije sa Kazahstanom Dragomir J. Karić, smatra da je poseta predsednika republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva istorijska za Srbiju i srpski narod, jer nam stiže u vreme kada predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić ima jednu vrlo intenzivnu spoljnu politiku. To podrazumeva pospešivanje završetka privatizacije srpskih strateških preduzeća imajući u vidu da je Kazahstan jedna od država koja raspolaže veoma moćnom ekonomijom.

“Verujem da će jučerašnji Savet koji je održan u Palati Srbije između ministra privrede i ekonomije gospodina Gorana Kneževića i ministra nacionalne ekonomije Kazahstana doprineti bržem razvoju ekonomskih odnosa. Sa zemljama poput Rusije i Belorusije, Ukrajne, Kazahstana, Azerbejdžana, Srbija ima odlične političke odnose, koji stalno napreduju, dok ih ekonomski odnosi, nažalost, ne prate na tom nivou i u obimu u kojem bi to moglo da bude”, rekao je Dragomir J. Karić.

Ovom prilikom Karić je dodao da veruje da će posetom predsednika Nazarbajeva biti dat novi impuls i da će, privrednici poput njega iz cele Srbije, dobiti punu podršku premijera Vučića i predsednika Nikolića u ostvarenju svojih projekata.