Minsk, 20. novembra 2015 - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolic nastavio je posetu Republici Belorusiji. Zajedno sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukasenkom predsednik Nikolic je prisustvovao pocetku radova na izgradnji medjunarodnog stambenog poslovnok kompleksa "Minsk svet". Dva predsednika sveceno su polozili spomen-kapsulu u temelje kompleksa, istakavsi da jaka saradnja izmedju srpskih i beloruskih preduzeca moze ostvariti brojne projekte koji ce jasno trasirati bolju buducnost za nase dve zemlje. FOTO TANJUG / SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE - FOTO ALEKSANDRA DIDEVICA, BelTA / bb

Izgradnja najvećeg multifunkcionalnog kompleksa u Evropi “Minsk-Mir” je već odranije zvanično počela, ali su ovom krupnom projektu danas pridodati ozbiljnost i politička težina. Kapsulu, koja simbolizuje početak izgradnje, su u petak položili predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Ovaj centar, koji će promeniti lice Belorusije, podići će ekonomiju zemlje, privući će velike investitore iz celog sveta, koji do juče nisu ni pomišljali da ovde dođu. Oni neće doći na samo dan ili dva, oni će morati da žive, rade i ulože svoj novac i iskustvo ovde. Biće stambenih i poslovnih objekata, to će biti grad u gradu, u kome će biti mnogo novih radnih mesta za građane Belorusije”, – opisao je novinarima razmere projekta suvlasnik kompanije ” Braća Karić “, počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić.

4_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl

Poslovne strukture Karića su već poznate u Belorusiji preko velikih projekata kao što je “Svetionik Minsk”. Sada je kompaniji “Astra Dana”, koja je pod kontrolom Karića, poverena još mnogo veća teritorija za izgradnju – više od 300 hektara na aerodromu Minsk-1. Prvobitno se za projekat prihvatila “Itera”, ruskog milijardera Igora Makarova, ali nije mogla da ga realizuje.

Planira se izgradnja 3 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora u periodu od deset godina. “Ali, rezultati će se videti već za dve godine. Dinamika radova i rokovi su veoma tesni, – uverava Karić – lično ću nadgledati projekat, i mene će takođe nadgledati, ne samo vlada i predsednik. Ja odgovaram za ovaj projekat i pred Bogom.”
15_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl

Belorusku stranu su na ceremoniji predstavljali najviši zvaničnici: potpredsednik Vlade Anatolij Kalinin, zamenik šefa predsedničke administracije Nikolaj Snopkov, ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, ministar unutrašnjih poslova Igor Šunjevič, gradonačelnik Minska Andrej Šorec i drugi.

Anatolij Kalinin je izjavio da su pripremni radovi skoro završeni, da će do kraja godine aerodrom Minsk-1 prestati sa radom, i da ostaje da se tokom dve godine premesti pogon za popravku aviona br. 407. «Izgradnja ovog značajnog objekta će se odvijati na teritoriji Nacionalnog aerodroma u Minsku. Projekat će biti završen do 2017-2018 g. “, – rekao je on.
14_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl

Pritom, Kalinin je uveren da je ova kompanija sposobna da pronađe najavljenih 3,5 milijardi dolara investicija za projekat.

On je tvrdi da Belorusija ispunjava svoje obaveze na vreme. Razrađen je detaljni plan tog građevinskog prostora, u februaru investitor treba da završi arhitektonski projekat, koji treba da prođe ekspertizu, a nakon toga će početi izgradnja kompleksa u sedam faza.
17_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl

Dragomir Karić je rekao da u finansiranju projekta žele da učestvuju mnoge velike svetske finansijske kompanije i banke, koje će u novom centru obavljati svoje poslovanje. “Ne brinite, postoje ogromne količine novca. Danas u svetu ima na hiljade milijardi i problem onih koji imaju novac, je kako da ih bezbedno ulože, gde da investiraju. Belorusija je jedna od onih zemalja u kojima može spokojno da se dođe, investira, posluje i zaradi. “- rekao je Karić.

Prema njegovim rečima, “Minsk-Mir” će graditi stručnjaci iz mnogih zemalja, uključujući Belorusiju, Srbiju i druge zemlje bivše Jugoslavije, druge evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države. “Ovde nema nikakvih sankcija – svi su pozitivno odgovorili na naše ponude, svima je potreban posao” – rekao je on.
13_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl
3_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl