U okviru Poslovnog foruma u Minsku, privredna delegacija koju predvodi ministar privrede Željko Sertić najpre je obišla gradilište kompanije BK Group.

Ministar privrede Srbije, Željko Sertić i narodni poslanik Dragomir J. Karić položili su kapsulu sa pergamentom u kamen temeljac za izgradnju kompleksa koji će nositi ime našeg poznatog slikara Paje Jovanović (koja se nalazi u aleji “Pikaso”). Svih 54 zgrada u kompleksu “Svetionik MInska” nose nazive čuvenih svetskih slikara među kojima je i srpski velikan Paja Jovanović (1859-1957.).

Reč je o projektu vrednom 3, 5 milijardi evra, na kojem je angažovano više od 200 inženjera.

Ministar Sertić je rekao da je cilj da uposlimo što veći broj domaćih kompanija na ovom području.

_MG_1416

Njegov govor tom prilikom prenosimo u celosti:

“Dragi prijatelji, dragi domaćini, poštovani gosti svi koji smo doputovali ovde u Minsk,

Želim da izrazim svoje zadovoljstvo što u okviru devetog vladinog komiteta koji zasedam, odnosno međudržavnog saveta, mogu da izrazim svoje zadovoljstvo što se nalazimo danas na ovom velikom građevinskom kompleksu koji radi jedna srpska kompanija.

Preko 130 članova delegacije, koja je doputovala iz Srbije, govori upravo o potencijalima i mogućnostima razvoja, ne samo bilateralnih, političkih, već i ekonomskih između Republike Srbije i Republike Belorusije.

_MG_1438

Sa nama su u delegaciji predstavnici različitih kompanija iz različitih delatnosti, imamo više kompanija iz građevinske delatnosti i verujemo da će i one naći svoje mesto ovde u Belorusiji, jer potencijali za razvoj ovog dela sveta i same Belorusije su veliki. Imao sam priliku prethodnih godina više puta da boravim ovde i da se uverim, ne smao u potencijale razvoja, već i u ozbiljnost državnog rukovodstva i svih onih koji učestvuju u kreiranju ekonomskih politika.

IMG_3654

Naš zadatak je da i na ovom području uposlimo što veći broj srpskih kompanija koje dolaze iz Republike Srbije. A posebno zadovoljstvo je što mogu da konstatujem da preko 200 inženjera radi na ovom projektu koji možete videti oko vas, a pogotovu što će u narednom periodu kada krednu mašinski i zanatski radovi, najveći broj kompanija upravo iz Srbije raditi izvođenje tih radova.

IMG_3658

Kako smo dogovorili sa vlasnicima kompanija, pogotovu za projekat “Minsk World”, biće organizovan jedan veliki regionalni dan ili nedelja dobavljača, koji ćemo organizovati u Beogradu, kako bi smo što više kompanija iz Srbije, a i iz celog regiona, organizovali da sa svojom ponudom usluga i proizvoda mogu da učestvuju u izgradnji ovog velikog projekta koji je, koliko znam, oko 3,5 milijardi evra ukupne vrednosti.

_MG_1447

Još jedanput čestitam svim izvođačima radova, menadžmentu, vlasnicima, i rukovodiocima kompanije na ovako izuzetno velikom poduhvatu. Kako sam informisan, ovde su primenjene i nove tehnologije koje u Belorusiji do sada nisu rađene, tako da su naši inženjeri zaista odradili veliki i značajan posao.

I svim članovima delegacije, koji su danas doputovali, želim da se dobro predstave ovih dana i da pokažemo ono najbolje iz Srbije, i uveren sam da će ovakvih poslova biti još više.

Živeli i hvala”, rekao je srpski ministar privrede, Željko Sertić.

U Minsku je danas održano Deveto zasedanje srpsko-beloruske međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

7