Na građevinskom objektu mnogofunkcionalnog kompleksa «Svetionik Minska» u Belorusiji, Predsednica Narodne Skupštine Srbije, Maja Gojković, svečano je položila vremensku kapsulu u kamen temeljac novih zgrada.

Kompanija „Zomex Investment“ koja je deo BK Grupe,  pobedila je na međunarodnom konkursu za izgradnju 65 hektara u prestižnom delu Minska krajem 2008. Godine; investicioni ugovor o realizaciji kompleksa potpisan je sa državom u 2011. godini, kada je i počela izgradnja prve faze ovog kompleksa.

bk1

Ukupna površina kompleksa iznosi skoro 1 milion kvadratnih metara, dok je oko 50 procenata kompleksa već izgrađeno, uključujući stambene zgrade, najveći u Belorusiji tržni centar i biznis centar, podzemne garaže.

Više od 150 saradnika kompanije okupilo se da dočeka gošću iz Srbije a  među njima su bili i Predsednik Komiteta za strane poslove i nacionalnu bezbednost Republike Belorusije, Senjko Vladimir Leonovič, ambasador Republike Belorusije u Srbiji, Vladimir Nikolajevič Čušev, Ambasador Republike Srbije u Minsku, g-n Veljko Kovačević, rukovodioci BK Group (Dana Holdings).

bk4

Predsednica Narodne Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je prilikom svečanog polaganja kamena temeljca: –

Zadovoljstvo mi je da mogu da položim kapsulu na ovakvom svetskom projektu od milion kvadratnih metara, «Svetioniku Minska» (Minsk Lighthouse), čiji je generalni izvođač radova srpski holding BK ASTRA INVEST, holding koji je 80-ih godina osnovao prvu jugoslovensko-sovjetsku privatnu kompaniju u Moskvi, i holding koji je u mnogim zemljama izgradio ukupno više od 5 miliona kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora.

Danas srpski holding u Belorusiji gradi ukupno 1,5 milion kvadratnih metara, dok septembra ove godine započinje izgradnju najvećeg evropskog Međunarodnog Finansijskog Centra, po uzoru na Dubai i Honk Kong, od 3 miliona kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora.

Drago mi je da u Minsku zajedničkim snagama, kao jedna porodica, Belorusi i Srbi grade ovakve velelepne projekte koji će ostati novim pokolenjima Belorusa, čime potvrđuju bratske odnose naših zemalja.

bk5

bk3

bk4