Spoj srpske i ruske arhitekture, urbanizma, dizajna i umetnosti predstavljen je na izložbi „Konekcija“ u galeriji Progres u Beogradu.

Izložba arhitektonskih ostvarenja poznatih srpskih, ruskih, beloruskih i ukrajinskih arhitekata i inženjera nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Narodni poslanik i počasni konzul Belorusije Dragomir J. Karić je ispred BK Grupe koja je podržala realizaciju izložbe, rekao da je ta manifestacija još jedan dar za građane Srbije i buduće inžinjere i arhitekte i još jedan podsticaj da „zajedničkim silama još više stvaramo”.

„Ovde je predstavljena arhitektura naših „Belih Rusa” – onih Rusa koji su u vreme sovjetske revolucije došli kod nas i mi smo ih prihvatili kao svoje najrođenije. Tu su dela i naših arhitekata koji stvaraju na prostorima Rusije, Belorusije, Kazahstana, Azerbejdžana…„, napomenuo je Karić.

Dragomir J. Karić je istakao da je ova izložba dela tek zrno mogućnosti koje postoje u saradnji Rusije, Srbije, Belorusije, Ukrajine i mnogih drugih i pozvao sve investitore da ulažu kako bi ova ideja što pre bila i realizovana.

 

Ataše za medije Ambasade Rusije u Beogradu Jurij Pičugin je rekao da veze Srbije i Rusije u arhitekturi traju jako dugo i da svaki Srbin zna poznata prezimena Krasnova Paševskog i drugih.

Naše veze su, kako je rekao, nastavljene i tokom izgradnje objekata za Olimpijadu u Sočiju, na objektima u Moskvi i Podmoskovlju gde učestvuju poznate srpske arhitekte i građevinari.

 

Glavni gradski arhitekta Milutin Folić najavio je da će Beograd uskoro podići spomenik u parku Manjež ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, koji je projektovao zgradu današnje vlade Srbije i zgradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Folić je za Tanjug rekao da je uticaj ruske arhitekture u Srbiji ogroman, pogotovo između dva rata.

Tada je, kako je naveo, velika intelektualna imigracija iz Rusije uticala da Beograd iz palanke preraste u metropolu.

 

Takođe je podsetio da je tokom nedavne posete delegacije Moskve Beogradu otvarana spomen ploča Nikolaju Krasnovu, kao i da je tom prilikom gradonačelnik najavio da ćemo mu grad podići i spomenik u parku Manjež, napomenuo je Folić.

Izložbi su prisustvovali i predstavnici ruske i beloruske ambasade, kao i ličnosti iz kulturnog života.

Vrata „Konekcije“ biće otvorena za sve zainteresovane posetioce do 13 novembra.